Autor Tema: sluz u stolici  (Pročitano 1737 puta)

Van mreže Maca Milovina

  • Član / Članica
  • Poruke: 324
  • Pol: Žena
    • Pogledaj profil
sluz u stolici
« poslato: Oktobar 23, 2013, 02:47:34 pre podne »
Sluz u stolici – što ju uzrokuje?

Stolica obično sadrži malu količinu sluzi, no vidljive količine mogu ukazivati na različite bolesti ili stanja. Sluz u stolici je čest simptom sindroma iritabilnog crijeva (IBS) i ulceroznog kolitisa (oblik upalne bolesti crijeva) te je u manjoj mjeri vidljiva kod Crohnove bolesti. Bakterijska infekcija, analna fisura ili opstrukcija crijeva također su potencijalni uzroci sluzi u stolici.

Sluz je prozirna, bijela ili žuta tvar, proizvedena od strane membrane sluznice debelog crijeva. Nju proizvode i drugi organi u tijelu, kao što su pluća, gdje se ona pomaže u skupljanju stranih čestica koje se inhaliraju. U crijevima, sluz štiti unutarnju sluznicu i pomaže olakšati prolaz stolici.

Sluz u stolici nije štetna sama po sebi, no to može biti simptom neke bolesti ili stanja koje zahtijeva liječenje:
Ulcerozni kolitis

Kod ulceroznog kolitisa, sluznica debelog crijeva (kolona) postaje upaljena i razvija čireve, koji mogu krvariti i proizvoditi gnoj i sluz, a ona može biti vidljiva i u stolici.
Sindrom iritabilnog crijeva

Kod ove upalne bolesti crijeva, sluznica može povećati proizvodnju sluzi. Ona je češće povezana s proljevom, nego sa zatvorom ili izmjeničnim tipom IBS-a.


Izvor Kreni zdravo